پیش از اینکه به برونکوسکوپی با تکنیک سونوگرافی بپردازیم ابتدا با کمی در مورد برونکوسکوپی معمولی صحنت کنیم. امروزه در اغلب مراکز دنیا از جمله ایران برونکوسکوپی فلکسیبل یا قابل انعطاف بکار می رود. این برونکوسکوپ از جنسی شبیه پلاستیک درست شده و بکار گیری آن بسیار ساده تر از نوع رجید که از جنس غیر قابل انعطاف و فولاد است.
این شکل یک برونکوسکوپ فلکسیبل را نشان می دهد. بیمار غالبا سرپائی به بخش برونکوسکپی مراجعه کرده و تمام عمل در عرض کمتر از نیم ساعت انجام می پذیرد. در مرکز ما در بیمارستان ساسان؛ ما قبل از شروع کار به بیمار یک آرامش بخش کوتاه اثر بنام میدازولام تزریق می کنیم. این باعث می شود که بیمار در طول این عمل کمترین اضطراب؛ درد و استرس را متحمل شود. همچنین غالبا بیمار پس از هوشیاری کامل چیزهای زیاد ی به خاطر نمی آورد. این برونکوسکوپ به ما اجازه می دهد که از طریق بینی یا دهان پس از گذشتن از میان تار های صوتی وارد مجاری اصلی و سپس کو چکتر ریه شده و در صورت دیدن هر گونه ضایعه ای از آن نمونه برداری کنیم. همچنین می توان قسمت کوچکی از ریه را انتخاب کرد و پس از شستو شو آن با حدود 100 سی سی نرمال سالین ؛ این مایع را ساکشن کرد و برای کشت باکتری ها ؛ سل و سیتولوژی جهت بررسی سلولهای سرطانی به آزمایشگاه فرستاد.
در تصویر زیر می توان بخوبی بسته شدن یکی از مجاری اصلی ریه را با یک توده سرطانی مشاهده کرد.
در تصویر بالا هم باز کردن این مجرا با APC و قرار دادن یک استنت در مجرا را مشاهده می کنید.
تصاویر طبیعی یک برونکوسکوپی
برونکوسکوپی با تکنیک سونوگرافی:
تصور کنید که ضایعات و بیماریهای در ریه وجود دارند که به مجاری ریه تهاجمی ندارند. این ضایعات می توانند در نسج ریه و یا در مدیاستن که همان فضای بین دو ریه هست وجود داشته باشند. در این حالات برونکوسکوپی معمولی نمی تواند به این ضایعات دسترسی داشته باشد.
با پیشرفت تکنولوژی ما می توانیم بدون جراحی به این ضایعات جه در بافت ریه و چه در مدیاستن دسترسی داشته باشیم. البته برای ضایعاتی که در قسمت های محیطی قرار دارند هم تکنیک های جدیدی وجود دارد که بعلت اینکه فعلا در ایران موجود نیست به آن تکنیک ها نمی پردازیم.
ما در بیمارستان ساسان مجهز به نوعی خاصی از برونکوسکوپی هستیم که در انتهای آن یک سونوگرافی تعبیه شده است.
در عکس بالا مشاهده می شود که یک سونوگرافی کوچک در انتهای برونکوسکوپ وجود دارد. وقتی که این برونکوسکوپ وارد مجاری هوائی میشود آنگاه می توان سونوگرافی را روشن نمود و با چرخش برونکوسکوپ روی مجاری هوائی تصویر سونوگرافیک توده در مدیاستن و حتی در ریه را بر روی مانیتور مشاهده کرد. مانیتور در این لحظه حاوی دو تصویر یکی تصویر واقعی مجاری ریوی و یکی هم تصویر سونگرافیک می باشد.
تصویر بالا تصویری است که در طی یک برونکوسکوپی با تکنیک سونگرافی گرفته شده است. همانطور که در تصویر مشاهده می شود در تصویر سونوگرافیک یک توده در مدیاستن بیمار وجود دارد که ما بکمک یک سوزن مخصوص وارد این توده شده ایم. سوزن در تصویر سونوگرافی به صورت یک شی درخشان دیده می شود. در قسمت چپ تصویر هم تصویر واقعی مجاری ریوی دیده میشود.
در تصویر بالا نمای شماتیکی از آنچه در طی انجام این تکنیک بوقوع می پیوندد نمایش داده می شود
یکی از بحث های مهم در درمان سرطان ریه این موضوع است که آیا لنف نود های مدیاستن درگیر شده اند یا نه. و اگر درگیری لنف نود های مدیاستن وجود دارد کدامین لنف نود ها و در چه قسنتی یا استیشنی این درگیری وجود دارد. این موضوع اهمیت حیاتی دارد چرا که در استیجیگ سرطان ریه باید این موضوع را دانست. این بما کمک می کند تصمیم بگیریم که آیا باید بیمار جراحی شود یا اینکه روش های دیگر مثل رادیوتراپی و شیمی درمانی امتحان شود.در شکل بالا لنف نود های مدیاستن و مکان های مختلف آن نشان داده شده است. در شکل زیر انتهای برونکوسکوپ معمولی و برونکوسکوپ با تکنیک سونوگرافی نشان داده شده است.
دیدگاهها
41 ساله هستم یک ماه و نیم قبل سرماخوردم تب بالا و مشکلات تنفسی پیدا کردم یک هفته بیمارستان بستری شدم ct اول نمای گراند گلاس نشون داد گفتند پنومونی است . بعد از ده روز ct دوم کانسیلیدیشن نشون داد برونکوسکوپی کردم دکتر گفت ریه پاک هست ولی نمونه بال برداشت . تست سل هم داده بودم که منفی بود ولی هنوز سرفه هام خوب نشده به پهلوی راست و طاقباز که میخوابم به شدت دچار سرفه میشم پنج کیلو وزن کم کردم قفسه سینه ام درد میکنه دل درد دارم لطفا بگید چه مشکلی دارم. ممنونم
خوراکخوان (آراساس) دیدگاههای این محتوا