بیماری های ریه

نمونه 1

 

این یک بیماری است حدود 60 ساله که از تنگی نفس شکایت دارد. جهت علت یابی تنگی نفس یک تست قلبی – تنفسی انجام شد.

 

در نمونه پایین ؛ مشخص است که بیمار توانسته به حداکثر VO2 Max  خود که حدود 1.2 لیتر که این معادل 16.7 ml/kg  است برسد. VCO2 Max هم حدود 1.5 لیتر است .    بیمار در نقطه 39% به نقطه بی هوازی رسیده است که تشان دهنده ورود به فاز بی هوازی به صورت زود رس است .

 

بیمار توانسته تفریبا به اندازه 80% مقدار پیش بینی شده ورزش کند ( VE=67 L/MIN از VE Max= 83% ). در صورتی که بیمار مشکل تنفسی بزرگی داشت نمی توانست که به اندازه 80% پیش بینی شده ورزش کند.

02 pulse  از 10 ml/beat  بیشتر نشده است . بعبارتی در هر ضربان قلب حد اکثر 10 ml اکسیژن به بافتها تحویل داده می شود که کمتر از حد نرمال است. در همین حال پالس بیمار به حداکثر خود با شیبی ملایم رسیده است . در صورتی که بیمار نارسائی قلبی داشت انتظار می رفت نبض بیمار با شیب تندی افزایش یابد.

 

حال به نمودار EQ می پردازیم. معمولا VE/VCO2 =EQCO2  نباید بالاتر از 35( 25-35)  باشد. بعبارتی دیگر این مارکر نشان دهنده میزان تهویه لازم جهت دفع CO2 است. در مورد بیمار می بینیم که این مقدار به بیشتر از 40 هم رسیده است. در مورد EQO2 هم به بیشتر از50 هم رسیده است. ( VE/VO2 باید بین 25 تا 35 باشد) . پس بیمار تقلای زیاد باید بکند تا گازهتی خونی را متبادل کند.

 

در نمودار بهبودی ضربان قلب بعد از ورزش هم متوجه می شویم که بهبودی بیمار مند تر از طبیعی بوده است.

حال به نمودار PETCO2 می رسیم. غالبا پس از AT بعات ورود اسید لاکتیک به خون تهویه افزایش یافته و میزان دفع CO2 افزایش یافته( PETCO2 ) و میزان جذب اکسیژن افزایش می یابدو درنتجه دفع آن کم می شود( PEO2). بنابراین دو شاخه آبی و قرمز پس از AT باید شروع به هم فاصله گرفتن کنند.

 

 

نمودار جالب دیگر اسپیرومتری های مکرر در حال انجام تست است. بعبارتی دیگر می توان با این نمودارها وجود DYNAMIC hyperventilation را فهمید. در مرحله اول ( آبی) EELV  حدود 2.07 لیتر بوده که در مرحله دوم به 1.88 کاهش یافته. این نشان دهنده شیفت لوپ تنفسی بیمار به چپ و در طول ورزش استو یا بهبارتی دیگر بیمار دچار dynamic hyperventilation  شده است. این بعات این است که بیمار جهت اجتناب از برخورد لوب تنفسی اش به لوپ اسپیرومتریک اش ناچار شده در حجم هایبالاتری تنفس کرده و این موجب خستگی بیمار می شود.

 

بنظر می رسد این بیمار حداقل دچار مشکل عمده تنفسی و قلبی نباشد و عمده اختلالات این تست ناشی از عدم ورزش نکردن و تحلیل عضلات باشد( Sedentary life style).  

 

 

 

 

 

 

 

 

egh5


دیدگاه‌ها   

0 #4 برزگر 1395-03-17 18:40
با سپاس از پاسخ گویی حضرتعالی . جای شیوه ورزش صحیح برای تقویت عضلات مربوطه ، و برطرف کردن ضعف عضلات دخیل در تنفس در سایت وزین شما خالیست . در صورت امکان این تمرینات را در سایت با تصویر توضییح فرمایید . با تجدید احترام و تشکر مجدد
نقل قول کردن
0 #3 alisabet 1395-03-13 21:24
بسیاری از تنگی نفس ناشی از ضعف عضلانی و نحوی زندگی بدون ورزش است
نقل قول کردن
+1 #2 برزگر 1395-03-05 20:39
جناب آقای دکتر ثابت پور آنگونه که توضییح فرمودید تست قلبی ریوی نامبرده مشکل خاصی را نشان نمی داد. بنابر این از آنجا که این تست ها به جهت علّت یابی علامت تنگی نفس بیمار انجام پذیرفته بود .علت تنگی نفس نامبرده را چه بوده است ؟
نقل قول کردن
0 #1 برزگر 1395-03-05 20:27
جناب دکتر ثابت پور مطلب بسیار مفیدی بود . از اینکه به آگاه کردن مردم کشور در خصوص ریه و بهداشت آن و درمانها می پردازید صمیمانه سپاسگزارم .انسان دوستی و حرفه ایی بودن شما ستودنی است .
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه


© 2024 تمامی حقوق این وب سایت برای دکتر علیرضا ثابت پور محفوظ می باشد.طراحی شده توسط ارژنگ وب