بیماری های ریه

ویروس کورونا

از آنجایی که این روز ها در غیاب یک منبع معتبرهر کسی یک نسخه برای درمان کورونا می پیچه و فضای مجازی منتشر می کنه چند نکته اساسی را باید گوش زد شد.

اگر ویدِیوی یا یک درمان در فضای مجازی تبلیغ می شود باید صحت آن اثبات شود. مثلا اگر کسی در ویدیویی ادعا می کند که ویتامین C در درمان نارسایی تنفسی ناشی از کورونا ویروس موثر است باید بتواند به مطالعه ای اشاره کند که ویتامین C توانسته مثلا 100 بیمار را درمان کرده باشد.

بنابراین بهتر است هر ادعایی را بدون سند نپذیریم.مطلب زیر برگرفته از آپ تو دیت که معتبرترین تکست بوک پزشکی آنلاین می باشد در زمینه کورونا ویروس منتشر شده است.

کرونا ویروس ها پاتوژن مشترک بین انسان و حیوانات هستند و باعث یک سوم عفونت های بالای ریوی در بزرگسالان و احتمالا نقش مهمی در عفونت های شدید ریوی دارند. سندروم تنفسی حاد که در انگلیسی به سارس معروف است و در خاور میانه سندروم مرس ایجاد می کند از بیماری های معروف هستند. کوید نوزده باعث ایجاد سارس – کو وی دو می شود. در حالی که فهمیدن کوید نوزده در حال بیشتر شدن هست مطلب زیر کامل ترین گزارش بیماری ناشی از این ویروس است که تا کنون منتشر شده است.

اوج این بیماری ابتدا در چین در اواخر ژانویه یا اوایل فوریه 2020 گزارش شد. جالب این است که ایران با وجود رابطه ی گسترده با چین باید در اوج بیماری در چین تمام راه های ارتباطی با چین را می بست و پروازها لغو میشدند که نشد. پیرو آن کره ی جنوبی – ایتالیا – ایران و ژاپن ابتدا و در نهایت آمریکا و تمام اروپا هم درگیر این ویروس شدند.

نحوه انتشار به نظر می رسد که این بیماری در ووهان چین شروع شده باشد و با بازار غذاهای دریایی و فروش حیوانات زنده ارتباط داشته باشد. انتقال فرد به فرد در حالی که فرد مبتلا به وسیله ی سرفه یا عظسه قطرات راه های تنفسی را به خارج منتقل می کند اتفاق می افتد و یا اینکه فرد سالم به سطوحی دست می زند که آن سطوح با بزاق فرد مبتلا آلوده شده اند. قطرات به طور واضح بیشتر از دو متر نمی توانند در فضا پرت شوند . بنابراین احتمال این که این بیماری با تماس با هوای آلوده رخ دهد کم می باشد. گرچه ممکن است گزارشاتی در تین باره به شکل محدود وجود داشته باشد. بر اساس مطالعاتی که در چین به عمل آمد هر فرد مشکوکی احتمال دارد در یک تا پنج درصد آلوده کننده باشد. انتقال این ویروس در بیماران بدون علامت یا بیمارانی که در دوران کمون هستند هم گزارش شده است. آر ان آ این ویروس در خون و مدفوع دیده می شود و قابل کشت از این نمونه ها می باشد.

ویروس شناسی

ژن کوید نوزده مانند ژن سایر ویروس های کورونا ویروس هست که سندروم سارس را ایجاد می کنند و جالب اینکه این ویروس توسط ضایعاتی مثل گل احاطه شده است که به آن اس پروتین گفته می شود. ویروس توسط این پروتین ها به آنزیم ای سی ای – دو می چسبد تا وارد سلول شود و وقتی که وارد سلول شد تکثیر می شود. وسندروم تنفسی حاد که توسط این ویروس ایجاد می شود سارس – کو وی دو می نامند. آر ان آی این ویروس نشان می دهد که خفاشان منبع اولیه این ویروس ها هستند.

صد و سه گونه در این بیماری در چین شناخته شد که هفتاد درصد بیماران اولیه مبتلا به تایپ ال شدند و تایپ اس بیشتر در افرادی دیده شد که خارج از ووهان مبتلا شدند. اهمیت بالینی ال و اس هنوز مشخص نشده است.

نشانه های بالینی

دوره کمون (نهفته) در این بیماری تا چهارده روز بعد از تماس با بیمار به طول بیانجامد گرچه اکثر موارد دوره کمون چهار تا پنج روز قبل از شروع نشانه های بیماری است. مثلا در بیش از هزار بیمار در چین دوره ی کمون به طور متوسط بین دو تا هفت روز بود. در مطالعه ی بیشتری نشان داده شد که دو و نیم درصد از افراد دوره کمون بیماری شان دو ممیز دو دهم روز در نود و هفت درصد بیماران تا یازده و نیم روز بود. این مطالعه دوره کمون به طور متوسط پنج ممیز یک دهم روز محاسبه شد.

شدت بیماری

اکثر مبتلایان مبتلا به نوع شدید نمی شوند. در یک مطالعه که چهل و چهار هزار نفر مبتلا در چین بوده اند هشتاد و یک درصد بیماری خفیف داشته اند. چهارده درصد مبتلا به نوع شدید شدند (مثل تنگی نفس – افت اکسیژن خون و درگیری ریه در عکس برداری ها بیش از پنجاه درصد در مقطع زمانی بیست و چهار تا چهل و هشت ساعت ) و پنج درصد بیماری بحرانی داشتند که با نارسایی تنفسی و اختلال در ارگان های مختلف بدن تعریف می شود. در کل میزان مرگ و میر دو ممیز سه دهم درصد بود و هیچ مرگی در بیماران غیر حاد دیده نشد.

دبلیو اچ او میزان مرگ و میر را در ووهان چین پنج ممیز هشت دهم می داند و در سایر نقاط چین هفت دهم درصد.

عوامل مرگ و میردر بیماری کرونا

گرچه هر سنی ممکن است مبتلا به این بیماری شود ولی بیماران با سن میانسالی و پیر بیشتر از همه درگیر می شوند. در مطالعات گسترده متوسط سن درگیری بین چهل و نه تا پنجاه و شش سال گزارش شده است و افزایش سن با افزایش مرگ و میز تناسب دارد. مثلا میزان مرگ و میز در بین سنین هفتاد تا هفتاد و نه سال هشت درصد و بالاتر از هشتاد سال پانزده درصد گزارش می شود. در کودکان عفونت علایم ایجاد نمی کند و تنها در دو درصد از عفونت ها در سنین زیر بیست سال دیده می شود.

عفونت های بدون علایم

مثلا در یک کشتی که این ویروس در آن نفوذ کرده بود از بین بیش از ششصد مبتلا نیمی از آنها بدون علامت بودند. حتی در بیماران بدون علامت در یک مطالعه نشان داد نیمی از آنها علایم و سایه های در سی تی اسکن داشتند.

نشانه های بالینی

به نظر می رسد که عفونت ریوی مهم ترین و جدی ترین نشانه این بیماری باشد که بیمار با علایم تب – سرفه و تنگی نفس و ساه های دو طرفه در عکس ریه مشخص می شوند. متاسفانه هیچ نشانه احتصاصی مربوط به این ویروس که در سایر ویروس ها وجود نداشته باشد، وجود ندارد. تنگی نفس معمولا بعد از پنج روز از بیماری شروع می شود و سندرم شدید تنفسی هم در بیست درصد محتمل است و دوازده ممیز سه دهم درصد به ماشین ونتیلاتور نیاز خواهند داشت.

حدود بیست درصد از بیماران عفونی یا تب ندارند یا تب آنها زیر سی و هشت درجه است. در یک مطالعه دیگر در چین چهل و چهار درصد در حین ورود به بیمارستان تب داشتند و نزدیک به نود درصد آنها در نهایت در بیمارستان تب پیدا کردند.

سایر علایم شامل سردرد- گلودرد و آبریزش بینی است و حتی علایمی مثل تهوع و اسهال هم گزارش شده است. بر اساس گزارش های دبلیو اچ او زمان بهبودی دو هفته است در موارد ملایم و در موارد شدید سه تا شش هفته است.

یافته های آزمایشگاهی

شایع ترین یافته ی آزمایشگاهی کاهش لنفسیت هاست. بالا رفتن آنزیم های کبدی هم گزارش شده است. پرولاکتین بیماران طبیعی ولی در آنهایی که نیاز به آی سی یو دارند بالاتر از حد طبیعی بوده ست. هرچه دی دایمر بالاتر و شدت کاهش لنفسیت بیشتر احتمال مرگ و میر بیشتر خواهد بود.

یافته های تصویری

شایع ترین یافته های تصویری در سی تی اسکن بیمار سایه های گرند گلس می باشد که دوطرفه هستند و به سمت محیط منتشر هستند و لوپ های تحتانی را درگیر می کنند.شدت این یافته ها ده روز بعد از شروع بیماری بیشتر است.

تشخیص

در بیمارانی که تب و عفونت پایینی ریه ها را دارند و در طی چهارده روز اخیر یکی از حالت های زیر را دارند مظنون به بیماری هستند:

  • با مورد عفونی تماس داشته اند شامل پرستاران – پزشکان و غیره که در دو متری بیمار بودند بدون پوشش محافظ
  • به مناطق درگیر بیماری در دنیا مسافرت داشته اند
  • ساکن آن مناطق درگیر بیماری هستند

چه کسانی تست ویروس کورونا باید انجام دهند؟

بیمارانی که تب دارند و یا علایم درگیری تنفسی مانند سرفه و تنگی نفس دارند در آمریکا تست می دهند. البته افراد بالاتر از شصت و پنج سال یا بیمارانی که بیماری پیش زمینه ای دارند یا جز کادر درمانی هستند در اولویت هستند.

تست های آزمایشگاهی مخصوص کرونا

در تست های آزمایشگاهی سوآپ از گلو و هنجره گرفته می شود و در صورت نیاز ممکن است حتی خلط و لاواژ ریه هم لازم باشد. لازم نیست که خلط را تحریک کنیم. البته در مواردی هم می توان از نمونه های مدفوع و ادرار استفاده کرد که با تدابیر احتیاطی انجام می گیرد. تست این ویروس از مکانیزم پی سی آر می باشد. تست مثبت بیماری سارس – کو وی – دو را تایید می کند. در صورتی که تست منفی باشد و شک وجود داشته باشد می توان تست را مجددا تکرار کرد. اگر نتیجه تست صحیح گرفته شده، منفی بود در حالی که علایم سی تی اسکن مثبت است، ممکن است بیمار در نهایت با تکرار تست نتیجه اش مثبت شود.

برای دلایل ایمنی کشت ویروس نباید انجام شود.

مدیریت و درمان بیماری کورونا

  • مراقبت در خانه: برای کسانی که عفونت ملایمی دارند و می توانند به خوبی ایزوله شوند، هدف درمورد این بیماران این است که اولا بیماری را به دیگران ندهند و دوما بیماری شان تحت کنترل و نظارت قرار گرفته که در صورت تشدید به بیمارستان مراجعه کنند. این بیماران باید در تماس با سایرین از ماسک استفاده کنند.
  • مراقبت در بیمارستان: بیماران با شدت باید در بیمارستان بستری شوند.در بیمارستان نباید از کورتن ها استفاده شود، مگر مواردی که بیمار مثلا بورنشیت مزمن حاد داشته باشد.

در مورد داروها فعلا داروهایی مثل رم دسی ویر برای بیماران متوسط یا شدید در حال مطالعه است. همچنین داروی ترکیبی لوپی ناویر و ریتوناویر که به کلترا معروف است و در ایدز مصرف می شود هم در حال مطالعه است. (علیرضا ثابت پور: اخیرا داروی دیگری هم در حال مطالعه است به نام توسی لی زو مپ یا اکتمرا که در ایران هم در حال تولید است)

پیشگیری

  • استفاده ماسک توسط کسانی که مشکوک به بیماری هستند
  • داشتن اتاق مجزای انتظار در بیمارستان برای افراد مشکوک به بیماری
  • رعایت تمامی اصول ایمنی در بیمارستان اعم از استفاده از ماسک و دستکش و شست و شوی دست با الکل های ضدعفونی کننده و لباس های یک بار مصرف به منظور جلوگیری از انتشار بیماری در محیط بیمارستان چرا که در یک مطالعه در چین نشان داده شد که چهل و سه درصد از بیماران در بیمارستان مبتلا به بیماری شده بودند.
  • علی رغم اینکه احتمال انتقال بیماری از طریق هوا بالا نیست، کادر پزشکی که در ارتباط با بیماران هستند باید از شیلد صورت استفاده نمایند تا چشم ها و صورت آنها از ذرات مخاطی احتمالی بیماران در امان بماند.
  • اگر اتاق با فشار منفی وجود نداشته باشد استفاده از ماسک توسط بیمار و ماسک و شیلد محافظتی و گان های یک بار مصرف و دستکش توسط کادر پزشکی الزامی است.

چه زمانی این احتیاط ها در خصوص فرد بیمار پایان می پذیرد؟

علایم بیمار باید بهبود یافته و نتیجه دو تست پی سی آر منفی باشد. در مواردی که بیمار بهبود یافته ولی نتیجه تست پی سی آر مثبت باشد همچنان میبایست موارد احتیاطی را رعایت نمود.

جامعه

تجربه در سنگاپور نشان داده است که با ضدعفونی کردن معابر عمومی و سطوح در سطح شهر ویروس ها از بین می روند. در صورتی که این کار انجام نشود ممکن است ویروس بین شش تا نه روز روی سطوح بماند.

مراقبت های شخصی

بعد از ارتباط با مردم باید دست ها کاملا شسته شود و با الکل شصت درصد ضدعفونی گردد. همچنین باید جلوی عطسه و سرفه را بپوشانید و به صورت و چشم ها و دهان و بینی دست نزنید. از محیط ها پر جمعیت حذر کنید و وسایل و سطوحی که مرتبا تماس دارید شست و شو و ضدعفونی نمایید. می بایست# در خانه بمانید و غیر از موارد ضروری از خانه خارج نشوید.

زنان باردار

  • خوشبختانه این ویروس از زن باردار به جنین منتقل نمی شود و در کل پیشگیری – تشخیص و درمان در خصوص زنان باردار مانند سایر افراد است.
  • مادران هنگام شیردهی باید مراقبت های کامل ایمنی جهت جلوگیری از پخش و انتقال بزاق – سرف – عطسه و غیره را انجام دهند در غیر این صورت نباید شیردهی انجام دهند.

دیدگاه‌ها   

0 #3 Vahid Tohidi 1398-12-29 22:56
عالي دكتر ممنون از شما
نقل قول کردن
0 #2 علیرضاتقیه 1398-12-24 09:51
Ok
نقل قول کردن
0 #1 علیرضاتقیه 1398-12-24 09:50
تشکر وسپاس از دکتر ثابت پور حق نگهدارشون
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه


© 2024 تمامی حقوق این وب سایت برای دکتر علیرضا ثابت پور محفوظ می باشد.طراحی شده توسط ارژنگ وب