سرطان ریه شایع ترین سرطان در دنیا است. در حال حاضر شایع ترین عامل مرگ و میر سرطانی در مردان و زنان است. اصولا سرطان ریه به دو دسته تقسیم میشوند.
Small Cell Lung Cancer (SCLC) 1
Non Small Cell Lung Cancer( NSCLC) 2
سیگار کشیدن بزرگترین ریسک فاکتور سرطان ریه است و عامل 90% از این بیماری را تشکیل میدهد.در زمان کشف سرطان 20% از بیماران بیماری لوکالیزه ، 25% متاستاز منطقه ای دارد، و 55% از بیماران متاستاز های دور دست دارندجراحی درمان سرطان های با استیج 1&2 می باشد. .بیماران سرطان ریوی در 80% موارد بنوعی شیمی درمانی دریافت می کنند.آدنوکارسینوما تنها سرطان ریوی هست که در ابتلا آن سیگار نقشی ندارد.همچنین این سرطان در اسکار های بافت ریوی ، زخم های ریوی و بافت التهابی شکل می گیرد.برونکوآلوئولار کارسینوم نوعی از آدنوکارسینوم می باشد. اسکوموس سل کارسینوم یک توموری مرکزی است و بیشترین سرطان ریوی است که کاویتی در آنها تشکیل میشود و بیماران ممکن است دچار هیپر کلسمی شوند.لارج سل کارسینوم مثل آدنوکارسینوم یک تومور محیطی است.خانم ها طول عمر بیشتری دارند و بیشتر به آدنوکارسینوما مبتلا میشوند.آسبستوز نوع سیکات یک کارسینوژن مهم است. آسبستوز با مالگننت مزوتلیوما و فیبروز ریه رابطه مستقمی دارد.این بیماران در صورت سیگار کشیدن همراه در تماس بودن با آسبستوز حتی احتمال بیشتری به ابتلا به سرطان ریه دارند.تماس با رادون بخصوص در معادن اورانیوم هم یک علت مهم در ایجاد سرطان ریه می باشد.مبتلایان به HIV هم یکی از عوامل مسبب سرطان ریه میباشد و بیشترین نوع سرطان ایجاد شده در این بیماران آدنوکارسینوما می باشد. کسی که روزی یک بسته سیگار بمدت 40 سال میکشد احتمال ابتلا به سرطان ریه اش 20 برابر فردی است که اصلا سیگار نکشیده. اگر فردی سیگارش را قطع کند بعد از 15 سال احتمال ابتلا به سرطانش به 2 برابر کاهش می یابد و در همین میزان می ماند. راذیوتراپی برای سایر سرطان ها مثل سرطان پستان احتمال این سرطان را زیاد می کند.
بحث اسکرینیگ سرطان ریه هم با استفاده از سی تی اسکن میتواند در کشف زودرس سرطان و کاهش مرگ و میر آن مو ثر باشد.
Most patients with stage I and stage II disease require preoperative or intraoperative mediastinal dissection for accurate staging prior to lung resection. The overall surgical mortality rate following lung resection is 3.7%. The mortality rate is higher (6-9%) in patients requiring pneumonectomy and in patients older than 70 years. The overall 5-five year survival rate may depend on whether the tumor is stage T1 or stage T2. The overall 5- and 10-year survival rates are 75% and 67%, respectively, in patients who undergo resection for stage I disease.
Patients with stage IA (T1 N0) disease have a significantly higher survival rate (82% at 5 y) compared with those with stage IB (T2 N0) disease (68% at 5 y and 60% at 10 y). [5]
Patients with stage IIA (T1 N1) tumors have a survival rate of approximately 50% at 5 years, whereas patients with stage IIB (T2 N1 and T3 N0) tumors have a 40% survival rate.
Patients with stage IIIA (T1 or T2 N2) tumors have been reported to have a 5-year survival rate of 29%. The 5-year survival rate in patients with complete resection of stage IIIB tumors is 49% in T3 N0 disease, 27% in T3 N1 disease, and 15% in T3 N2 tumors. For patients with stage IV disease, the median survival is 8.5-21 weeks, and the 1-year survival rate is 10%.
از نظر پاتولوژیک سرطان ریه و نسبت شیوع آنها به . 1. آدونوکارسینوم 38% 2. اسکواموس سل کارسینوم 20% 3. اسمال سل کارسینوم 13% 4. لارج سل کارسینوم 5% و بقیه 18 % از سرطانهای ریه را تشکیل میدهند.
علائم: در مراحل ابتدای بیماری اغلب هیچ علا ئمی وجود ندارد. و متاسفانه اغلب آنهائی که علامت دار میشوند سرطانشان در مراحل پیشرفته است.
- سرفه: اغلب به علت درگیری ناف ریه توسط سرطان است. سرفه های پر خلط یا ناشی از برونکوآلوئولار سل کارسینوم یا برونشکتازی باشد و معمولا در تومورهای با سرعت پائین مثل کارسینوئید دیده می شود.
- هموپتزی : علت شایع آن معمولا برونشیت است اما در کمتر از نصف سرطانی ها هم دیده می شود. هموپتزی در یک فرد سیگاری حتی با یک عکس رادیگرافیک طبیعی باید به برونکوسکوپی منجر شود
- درد قفسه صدری و تنگی نفس در 25 % دیده میشود. همچنین فلج یک طرفه دیافراگم هم در این بیماری دیذه می شود. بم شدن صدای بیماری بعلت درگیری عصب لارنجئال هم دیده می شود.
- درگیری پلورل : حدود 10-15 % از بیمارانی سرطانی مبتلا به پلورال افیوژن بدخیم میشوند. اگر تومور پلور احشائی را گرفتار کند مرحله T2 و اگر پرده پارئتال را گرفتار کند مرحله T3 است. اگر هم سلولهای تومورال در مایع پلورال دیده شوند مرحله تمور M1a خواهد بود یا همان مرحله 4 سرطان. باید در نظر داشت که هر مایعی در فضای پلورال در بیماری سرطان نشانه وجود سلولهای سرطانی در آن نیست و هر پلورال افیژنی نباید در نتیجه M1a نام گیرد که در این مورد غیر قابل جراحی است. احتمال کشف سلولهای سرطانی در اولین تواکوسنتز 60% و در سومین بار 85% میباشد. همچنین هر چه مایع بیشتری از این فضا کشیده شود احتمال کشف سلول هایسرطانی بیشتر میشود.
- سندرم Superior Vena Cava بعلت انسداد همین ورید ایجاد میشود و بیشتر در اسمال سل کارسینوما دیده می شود.
- Pancoast `s syndrome بعلت تمورهای با لای superior sulcus ایجاد می شوند و با علائمی همچون درد شانه " سندرم هورنر و آتروفی عضلات دست همراه است. معمولا بعلت NSCLC بخصوص squamous cell بوجود می اید.
- متازتازها معمولا کبد " غدد آدرنال " استخوان و مغز را گرفتار می کنند. در کبد 50 % از بیماران سرطانی متازستاز وجود دارد و معمولا بدون علا مت هست. متاستازهای استخوانی معمولا علا مت دارند و بهمراه افزایش الکالین فسفاتاز هستند. 20% از بیماران NSCLC با علائم استخوانی خود را ظاهر میکنند. در صورت درگیری استخوانی زیاد کلسیم هم در سرم افزایش مییابد. ضایعات معمولا استئولیتیک هستند. در SCLC متاستازهای استخوانی در 30 تا 40 % اتفاق می افتند. مسئله دیگر متاستاز به غده آدرنال است که غالبا بدون علا مت است. فقط تعدا د معدودی از توده های آدرنالی در بیماران سرطانی حاوی متاستاز هستند. این درصد در small cell carcinoma بیشتر است. PET Scan , MRI و بیوپسی همگی کمک کننده هستند. متاستاز به مغز در آدونوکارسینما از همه بیشتر و در اسکواموس سل از همه کمتر دیده میشود. هرچه سایز تومور اولیه بزرگتر و غدد لنفاوی بیشتری گرفتار شده باشد احتمال متاستاز بیشتر می شود. اگر یک توده متاستازیکدر مغز وجود داشته باشد آن قابل برداشت است. در small cell carcinoma متاستاز به مغز در 20 تا 30 % از بیماران وجود دارد. با رادیاسیون پروفیلاکتیک احتمال عود این متاستازها بسیار کمتر می شود.
- Paraneaoplastic syndrome: : بیشترین موارد هیپر کلسمی در اسکواموس سپس آدونوکارسینوما و سپس اسمال س دیده می شوند. اغلب این بیماران بیماری پیشرفته ای دارند و تنها چند ماه عمر می کنند. اگر کلسیم از 12 بالاتز رود بیمار درمان هیدریشن و تزریق بی فسفونات لازم دارد.
- SIADH : تقریبا 75 % این سندرم توسط SCLC ایجاد می شود. تشخیص این سندرم شامل ترکیبی از هیپوناترمی(کمتر از 135)؛ افزایش اسمولالیته ادرار به بیش از 100 ؛ کاهش سرم به کمتر از 280 میلی اسمول /کیلو گرم و سدیم ادرار بیشتر از 40 میلی اکیوالانت می باشد. معمولا با درمان شیمی درمانی این نوع سرطان ها در ظرف چند هفته هیپو ناترمی بر طرف می گردد. درمان این سندرم در صورت عدم بهبود با شیمی درمانی محدودیت مایعات, دمکلوساکلین ( در موارد مقاوم) و در موارد شدید هیپوناترمی و خطر ادم مغزی سالین هیپر تونیک 3% برای تسحیح 1-2 مولی در ساعت سدیم می باشد. ( حداکثر 10 مول در 24 ساعت).
- سرطان ریه شایع ترین علت سرطانی همراه علائم عصبی است. شایع ترین این ها Lambert-Eaton Myasthenic syndrome) LEMS) می باشد. جالب اینکه علا ئم این سندرم در 80 % موارد قبل از علا ئم سرطان SCLC ظاهر می شود. علت این سندرم کاهش آزاد سازی استیل کولین از انتهای پره سیناپتیک است. شیوعش کمتر از Myasthenia gravis ( ذر 15% از تیمومها دیده می شوند) است. بغیر از اسمال سل در دیابت و هیپر تیروئیدی هم دیده می شود. ضعف عضلات بصورت قرینه اندام تحتانی و کمتر از آن عضلات فوقانی دیده می شود. مشکلات اتونومیک مثل خشکی دهان و مشکل ارکتایل در مردان دیده می شوند. بر خلاف MG درگیری عضلات چشمی و اوروفارینکس دیده نمی شود.در این سندرم ضعف وجود دارد ولی آترفی عضلات دیده نمی شود . رفلکس عضلانی از بین می رودو گاها قدرت عضلانی با 15 ثانیه کانتراشن بهبود میابد. تشخیص با علائم بالینی و آنتی بادی ضد VGCC است. درمان اصلی این سندرم درمان سرطان و بیماری اولیه است. Pyridostigmine ,,,Guanidine ,,,,prednisolone …Azathioprine می توانند موثر باشند.
- اغلب بیماران با علائم پارانئوپلاستک و اسمال سل بیماری Limited این سرطان را دارا هستند. Stiff –Person syndrome با علائم سفت شدگی عضلات آسیال و اسپاسم آنها همراه است و اغلب در اسمال سل دیده میشود. در این بیماری آنتی بادی ضد Amphiphysin در سرم دیده می شود . این بیماری در بیماری های آندوکرین و دیابتی ها هم دیده می شوند( که درآن صورت انتی بادی GADدر سرم بیماران دیده می شوند) . درمان : درمان بیماری اولیه, بکلوفن , بنزودیازپام ها و در موارد مقاوم استروئید ها و ایمنو گلوبولین تزریقی است.
- میلیت معمولا در اسمال سل دیده می شود. آنتی بادی Anti-HU, Anti –CRMP2/CV2 در سرم این بیماران اغلب دیده میشود و کمتر Anti-Amphiphysin
- Subacute Sensory Neuropathy: اغلب دراسمال سل دیده می شود. بیمار از گزگز و شوک برقی در اندام ها شکایت دارند. این سندرم اغلب قبل از بزوز علائم سرطان خود را نشان میدهد. همراه با Anti-HU , و کمتر Anti-CV2 است. با از دست رفتن احساس ستون خلفی نخاع مثل حس مفصلی, ارتشاع شروع می شود و سپس حس درد و دما هم مختل می شود. به درمان ها مقاوم بوده و باید بیماری اولیه درمان شود.
- بیاد داشته باشیم که
Anti-Hu Ab SCLC: Encephalomyelitis, sensory neuropathy and autono,ic dysfunction
Anti-Ri Ab SCLC, Breast and Gyn Cancer: Cerebellar degeneration
Anti-CV2 SCLC. Thymoma: Encephalomyelitis, Cerebellar degeneration, peripheral neuropathy
Anti-Yo Ab Breast and Gyn Cancers: Cerebellar degeneration
Anti-Amiphiphysin Ab……SCLC: Stiff –Person syndrome
Anti –VGCC…..LEMS …SCLC
Primary tumor (T) involvement is as follows:
-
Tx - Primary tumor cannot be assessed
-
T0 - No evidence of tumor
-
Tis - Carcinoma in situ
-
T1, T2, T3, T4: size and/or extension of the primary tumor
Lymph node (N) involvement is as follows:
-
Nx - Regional nodes cannot be assessed
-
N0 - No regional node metastasis
-
N1 - Metastasis in ipsilateral peribronchial and/or ipsilateral hilar nodes and intrapulmonary nodes, including involvement by direct extension
-
N2 - Metastasis in ipsilateral mediastinal and/or subcarinal node
-
N3 - Metastasis in contralateral mediastinal, contralateral hilar, ipsilateral or contralateral scalene node, or supraclavicular node
Metastatic (M) involvement is as follows:
-
M0 - No metastasis
-
M1 - Distant metastasis
Primary tumor (T)
TX Primary tumor cannot be assessed, or tumor is proven by the presence of malignant cells in sputum or bronchial washings but not visualized by imaging or bronchoscopy T0
No evidence of primary tumor
Tis
Carcinoma in situ
Squamous cell carcinoma in situ (SCIS)
Adenocarcinoma in situ (AIS): adenocarcinoma with pure lepidic pattern, ≤ 3 cm in greatest dimension
T1
Tumor ≤ 3 cm in greatest dimension, surrounded by lung or visceral pleura, without bronchoscopic evidence of invasion more proximal than the lobar bronchus (ie, not in the main bronchus)
T1mi Minimally invasive adenocarcinoma: adenocarcinoma (≤ 3 cm in greatest dimension) with a predominantly lepidic pattern and ≤ 5 mm invasion in greatest dimension T1a
Tumor ≤ 1 cm in greatest dimension. A superficial, spreading tumor of any size whose invasive component is limited to the bronchial wall and may extend proximal to the main bronchus also is classified as T1a, but those tumors are uncommon.
T1b
Tumor > 1 cm but ≤ 2 cm in greatest dimension
T1c Tumor > 2 cm but ≤ 3 cm in greatest dimension T2
Tumor > 3 cm but ≤ 5 cm or having any of the following features:
-
Involves the main bronchus regardless of distance to the carina, but without involvement of the carina
-
Invades visceral pleura (PL1 or PL2)
-
Associated with atelectasis or obstructive pneumonitis extending to the hilar region, involving part or all of the lung
T2 tumors with these features are classified as T2a if ≤ 4 cm or if the size cannot be determined and T2b if > 4 cm but ≤ 5 cm
T2a
Tumor > 3 cm but ≤ 4 cm in greatest dimension T2b
Tumor > 4 cm but ≤ 5 cm in greatest dimension T3
Tumor > 5 cm but ≤ 7 cm in greatest dimension or directly invading any of the following: parietal pleural (PL3), chest wall (including superior sulcus tumors), phrenic nerve, parietal pericardium; or separate tumor nodule(s) in the same lobe as the primary T4
Tumor > 7 cm or tumor of any size that invades one or more of the following: diaphragm, mediastinum, heart, great vessels, trachea, recurrent laryngeal nerve, esophagus, vertebral body, or carina; or separate tumor nodule(s) in an ipsilateral lobe different from that of the primary
Regional lymph nodes (N)
NX
Regional lymph nodes cannot be assessed
N0
No regional node metastasis
N1
Metastasis in ipsilateral peribronchial and/or ipsilateral hilar lymph nodes and intrapulmonary nodes, including involvement by direct extension
N2
Metastasis in ipsilateral mediastinal and/or subcarinal lymph node(s)
N3
Metastasis in the contralateral mediastinal, contralateral hilar, ipsilateral or contralateral scalene, or supraclavicular lymph node(s)
Distant metastasis (M)
M0
No distant metastasis
M1
Distant metastasis
M1a
Separate tumor nodule(s) in a contralateral lobe tumor; tumor with pleural or pericardial nodules or malignant pleural or pericardial effusion. Most pleural (pericardial) effusion with lung cancer are a result of the tumor. In a few patients, however, multiple miscroscopic examinations of pleural (pericardial) fluid are negative for tumor, and the fluid is nonbloody and not an exudate. If these elements and clinical judgment dictate that the effusion is not related to the tumor, the effusion should be excluded as a staging descriptor. M1b
Single extrathoracic metastasis in a single organ and involvement of a single nonregional node M1c Multiple extrathoracic metastases in a single organ or in multiple organs Table 2. Anatomic stage/prognostic groups. (Open Table in a new window)
Stage
T
N
M
0
Tis
N0
M0
IA1
T1mi
N0
M0
T1a
N0
M0
IA2
T1b
N0
M0
IA3
T1c
N0
M0
IB
T2a
N0
M0
IIA
T2b
N0
M0
IIB
T1a
N1
M0
T1b
N1
M0
T1c
N1
M0
T2a
N1
M0
T2b
N1
M0
T3
N0
M0
IIIA
T1a
N2
M0
T1b
N2
M0
T1c
N2
M0
T2a
N2
M0
T2b
N2
M0
T3
N1
M0
T4
N0
M0
T4
N1
M0
IIIB
T1a
N3
M0
T1b
N3
M0
T1c
N3
M0
T2a
N3
M0
T2b
N3
M0
T3
N2
M0
T4
N2
M0
IIIC
T3
N3
M0
T4
N3
M0
IVA
T Any
N Any
M1a
T Any
N Any
M1b
IVB
T Any
N Any
M1c
-
- آنمی , لموسیتوزیز و ترومبوسیتوزیزئر سرطان ریه دیده می شوند. همچنین هیپرکواگولوپاتی هم دیده میشود.
- Hypertrophic Osteoarthropathy : بصورت کالبینگ و پرولیفراسیون پریوستال همراه با سرطان ریه دیئه میشود. علائم بصورت درد زانو, مچ , ساعد و آرنج بصورت قرینه است. اسکن استخوان افزایش جذب را نشان می دهد. درمان همان درمان سرطان اولیه است و در موارد مقاوم بی فسفانات و ضد درد های غیر استروئیدی است.
- درماتو میوزیت ها پلی میوزیت ها هم در انواع سرطان ها از جمله سرطان زیه دیده می شوند.
- سندرم کوشینگ بیماری شایعی در اسمال سل و کارسینوئید میباشد.
Nodule growth
Generally, a pulmonary nodule must reach 1 cm in diameter before it can be identified on a chest radiograph. For a malignant nodule to reach this size, approximately 30 doublings would have occurred. The average doubling time for a malignant tumor is 120 days (range 7-590 d). A lesion at this growth rate may be present for 10 years before discovery.
دیدگاهها
مادرم 62 سالشه بدون هیچ گونه سرفه یا خلط یا کاهش وزن و مابقی علائم سرطان ریه در سی تی اسکن که براتون میفرستم دکتر تشخیص سرطان دادند و با پاتولوژی napsinA,ttf1 مثب بود و تشخیص ادنو کارسینوما دادن
تصویر mass با حاشیه اسپیکوله به دیامتر 24 mm در مجاورت فیشر اصلی چپ در سگمان قدامی LLL به چشم میخورد ،
انفیلراسیون ندولار ساب سانتیمتر منتشر در فیلدر هردوریه که مطرح کننده درگیری منتشر هردو ریه میباشد ،
تصویر چند عدد لنف نود در مدیاستن میانی به بیشترین ابعاد 11*16mm در جایگاه 6 مشهود است .
دکتر لطفا میفرمایید این بیمار با شیمی درمان بهبود پیدا میکنه یا خیر ? لطفا راهنمایی بفرمایید چه اقدامی انجام بشه
مادرم 62 سالشه بدون هیچ گونه سرفه یا خلط یا کاهش وزن و مابقی علائم سرطان ریه در سی تی اسکن که براتون میفرستم دکتر تشخیص سرطان دادند و با پاتولوژی napsinA,ttf1 مثب بود و تشخیص ادنو کارینوما دادن
تصویر mass با حاشیه اسپیکوله به دیامتر 24 mm در مجاورت فیشر اصلی چپ در سگمان قدامی LLL به چشم میخورد ،
انفیلراسیون ندولار ساب سانتیمتر منتشر در فیلدر هردوریه که مطرح کننده درگیری منتشر هردو ریه میباشد ،
تصویر چند عدد لنف نود در مدیاستن میانی به بیشترین ابعاد 11*16mm در جایگاه 6 مشهود است .
دکتر لطفا میفرمایید این بیمار با شیمی درمان بهبود پیدا میکنه یا خیر ? لطفا راهنمایی بفرمایید چه اقدامی انجام بشه
خوراکخوان (آراساس) دیدگاههای این محتوا